header banner
Default

De Britse consumentenorganisatie begint een massaclaim van 7 miljard pond tegen Google


Table of Contents

    je bent er als de klant, zelf bij. Je kan zelf rondkijken.

    Nee, dat is niet helemaal waar. De kennis heeft bij 80% van de bevolking altijd ontbroken, vanaf het prille begin. Zo'n 20-25 jaar geleden was internet in opkomst, en was de samenleving een beetje in tweeen gehakt. Je had degenen die 'handig waren met computers'. Vaak wat jonger, vaak wat nerdy, vaak met bril. Dat betekende dat je wist hoe een USB-stick werkte, hoe je de drivers van een videokaart moest installeren, hoe je een C-schijf had, hoe bestanden en mappen werkten. En je had de rest van de wereld, die daar niet mee bezig was. In die tijd waren het 'de nerds' of 'de handige buurjongens' die aan de rest van de wereld uitlegden hoe ze met 'computers' om moesten gaan. Dat betekende het verwijderen van Ilse en Yahoo toolbars en weet ik veel wat voor bloatware er destijds allemaal rondspookte. Wij (oa tweakers) wisten hoe het moest: een mooie cleane w95/98/xp install. Microsoft outlook, microsoft word, altavista als zoekmachine (later google omdat die domweg beter, simpeler, en sneller was), een fatsoenlijke provider, een hotmail emailadress (of die van je provider).

    Mensen hebben dat van ons aangenomen. Wij hebben gezegd: koop asus, geen dell, installeer chrome, geen IE. Zij waren eindgebruikers, wij de pseudo-systeembeheerders. Wij hebben uiteindelijk iedereen aan de gmail en de google.com startpagina geholpen.

    Ik weet niet precies hoe ik het moet uitleggen. Het beeld van de mondige zelfstandig shoppende klant klopt niet. Net zoals dat in de gezondheidszorg niet klopt bijvoorbeeld: een depressief thuiszittend iemand kan die afwegingen helemaal niet maken, kent de zorgkaart niet. Zo ook met deze 'digitale snelweg' zoals het toen heette. Mensen kozen helemaal niet, mensen deden wat ze vanuit hun omgeving kregen aangeraden. Door de tech guys, door ons, door de nerds. Natuurlijk was dat google, youtube, chrome, gmail. Je zegt, rondkijken? Dat waren wij, wij keken rond: wij kenden de voorgeschiedenis, de alternatieven: netscape, firefox, altavista, metacrawler, startpagina.nl, yahoo: wij hebben vergeleken. Maar het is een eigen leven gaan leiden. Cruciaal veranderingsmoment: de smartphone. Vanaf dat moment verloren 'wij' (nerds, adviseurs, handige jongens) min of meer de grip, en nam big tech het over.

    En dat is precies waar het hierover gaat. De voorinstallaties, de dealtjes achter de schermen.

    Dit is echt lastig te begrijpen zonder de voorgeschiedenis van de groei van het internet te kennen. Ik denk niet dat ze een kans maken. Maar moreel ... tsja. Er zal een emancipatie nodig zijn van de wat ik dan maar de 2e generatie internetters noem: de groep die zo vanaf 2008-2010 aanschoof, en een door big-tech gespreid bedje vond. Dus in die zin ben ik het met je eens: de verantwoordelijkheid zelf rond te kijken ligt inderdaad echt bij de klant zelf. [start 'Wake up', by Rage Against the Machine] haha.

    [Reactie gewijzigd door Znorkus op 7 september 2023 23:04]

    Sources


    Article information

    Author: Julie Thomas

    Last Updated: 1703760841

    Views: 891

    Rating: 4.7 / 5 (34 voted)

    Reviews: 99% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Julie Thomas

    Birthday: 2016-12-20

    Address: 89802 Teresa Extensions, Haleychester, RI 87701

    Phone: +4615038563415357

    Job: Robotics Engineer

    Hobby: Cycling, Chocolate Making, Skydiving, Raspberry Pi, Swimming, Cross-Stitching, Baking

    Introduction: My name is Julie Thomas, I am a treasured, unguarded, accomplished, sincere, frank, welcoming, striking person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.