header banner
Default

Na plotselinge geldproblemen neemt de cryptovalutabeurs Binance de concurrent FTX over


Table of Contents

    De meeste crypto-munten, en met name Bitcoin, is op dit moment geen oplossing voor die zaken:

    1) Ten eerste is er torenhoge inflatie in crypto-land, omdat er iedere dag drie nieuwe crypto-valuta bijkomen. Ja, het idee van Bitcoin is dat er een max is, maar het aantal crypto-valuta is niet gemaximeerd. Iedere dag worden er nieuwe cryptomunteenheden "bijgeprint", en die rotzooi wordt nog sneller gevorkt dan de gemiddelde Linux-distro. Had wat over ethereum gelezen, dat de groot-GPU-bezitters het maar niets vonden dat het milieuvriendelijk werd, en probeerden mensen te dwingen in de energie-verslindende variant te blijven.

    2) Ten tweede is heel Bitcoin gebaseerd op voortdurent bijprinten, alleen heet het "minen". Dat is niet echt eerlijk, want waar bij Euro's een of andere pipo de print-knop beheert (een muisklik dacht ik), is het bij PoW systemen degene met de goedkoopste energie. En waar het geld bij Euro's misschien nog op een manier verdeeld wordt die nog enigszins maatschappelijk wenselijk is, bijvoorbeeld "bijgeprinte Coronasteun voor middentanders", valt het bij PoW munten gelijk ten deel aan degene met de goedkoopste energie.

    3) De inflatie is bij PoW gekoppeld aan de energie-schaarste en technische vooruitgang, dat is natuurlijk ook vaag. Als energie minder schaars is of een technologische doorbraak (we hebben al GPU mining gehad, en toen ASIC's), stijgt het tempo van het bijprinten van Bitcoins.

    4) Er zijn zeer trieste gevallen van leugenachtige groenwasserij, waarbij zonnepanelen onderhevig zijn aan inflatie omdat een stel "crypto-boeren" zogenaamd een groene munt wil wegzetten. Dus de panelen worden opgekocht voor energie om eigenlijk op zich onzinnige wiskundige problemen op te lossen, terwijl ze nuttig hadden gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een electrische auto te vullen. Hierdoor worden degenen die niet deelnemen aan dit nieuwe groenwasserij-piramidespel dus gedupeerd met duurdere stroom.

    Zonder hoge kosten geld sturen is helaas ook niet mogelijk met Bitcoin, landen als Tuvalu verzuipen door de kolencentrales die in China draaien om Bitcoins bij te printen. Als je land verzuipt lijken me de kosten vrij hoog, en ook in Nederland zullen er toch wel enkele tientallen miljarden moeten worden besteed aan "klimaat-adaptatie".

    PoS is al wel een flinke verbetering, maar daar is het zo dat de elite regeert; dat hele idee is gestoeld op "de macht van geld". Bij FIAT-geld kan je nog een keer naar de stembus, ook al gebeurt er misschien niet al te veel mee. Maar je kan een democratische partij oprichten die de huidige elite van centrale bankiers wil ontslaan, en die wil laten kiezen. Bij PoS heb je dat niet, als je niets hebt kan je daar nooit zeggenschap krijgen.

    Als je het over Piketty hebt: Hooguit 1% van de huidige Bitcoin bezitters is er rijk mee geworden of is rijk, terwijl de andere 99% waarschijnlijk (op dit moment) verlies heeft gemaakt. Dat is nogal een exponentiële Pareto-verdeling. En natuurlijk, ook het hele stake-gebeuren draagt ertoe bij dat het bezitten van sommige crypto-munten lucratiever is dan werken. Dus zelfs die ellendige maatschappij-fout heeft iemand weten te kopieren naar de crypto-wereld.

    Het huidige crypto-systeem is voor 95% verrot, en de andere 5% krijgt helaas weinig tot geen aandacht omdat alle hebberige mensen (is OK, hoor ik zelf ook bij) zich focussen op het bestaande piramide-spel dat Bitcoin is.

    Het is wel heugelijk nieuws dat Ethereum naar PoS is gegaan en dat er munten zoals ADA zijn. Maar voordat Bitcoin en aanverwanten van de aarbodem verwijderd zijn denk ik, met pijn in mijn hart, dat de huidige FIAT-ongelijkheid nog altijd minder erg is dan het crypto-Wilde Westen, waar de macht vooral gecontentreerd is bij hen die het beste piramide-spellen kunnen bedenken of uitbuiten.

    Sources


    Article information

    Author: Wendy Thomas

    Last Updated: 1702708682

    Views: 926

    Rating: 4 / 5 (78 voted)

    Reviews: 95% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Wendy Thomas

    Birthday: 1990-12-12

    Address: 3375 Johnson Fall, North Williamshire, NM 95564

    Phone: +3753794147375937

    Job: Chef

    Hobby: Swimming, Beekeeping, Animation, Crochet, Chocolate Making, Singing, Skiing

    Introduction: My name is Wendy Thomas, I am a cherished, welcoming, lively, transparent, brilliant, unguarded, unreserved person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.